Thursday, 22 December 2011

Akulah...



...akulah
tangan ghaib itu 
yang menyelongkar rahsia hidupmu
yang membongkar keserakahanmu
keterlanjuranmu
kemungkaran itu
namun
bukan kerana dendam
hanya sisa kasih yang hampir padam.

...akulah 
tangan ghaib itu
yang cuba memadam titik hitam
di kanvas kehidupanmu
yang masih menjaga keaibanmu
yang masih mahu melindungimu
tidak pernah ada dendam
hanya sisa kasih yang hampir padam.

...itulah aku 
tangan ghaib
yang tidak akan kau tahu
yang tidak akan kau hargai
yang tidak akan menyentuhi
kehidupanmu lagi!


...naz_jtb...
22hb Dec 2011

Sunday, 20 November 2011

Musim Berlalu


...musim bahagia
musim duka
berlalu bersamamu
aku tidak lagi memburu
cebisan kasihmu
bila
keserakahanmu menutup
segenap pintu hatiku


...musim bahagia
musim duka
terus berlalu
tanpa aku merindu
sekilas wajahmu
bila
keserakahanmu terbongkar
lalu kasih menjadi tawar


...musim bahagia
musim duka
sudah berlalu.


...naz_jtb...

Thursday, 17 November 2011

Accounting & Paperwork Solution


Offering solutions to your accounting and financial reporting needs.
       Advantages:-
- Flexible
- Quality from 20 years of accounting experience
- Experience with auditors and tax agents
- Work from home via e-mail
- Visits to offices
- Accounting software : APLUS, MYOB and Peachtree

Accounting services & paperwork including:
· Bookkeeping and full set of accounts
· Back-log accounting 
· Consolidation of accounts 
· Bank reconciliation 
· Cash flow statement 
· Cash flow analysis 
· Budgeting 
· Project accounting 
· Proposals, Business Plans & other paperwork 
· On-site accounting work - excluding mileage  
· A-Plus Accounting Training—8 hours 
· Accounting Training & Course—12 hours 
· Assignment & Research paper


Call 019 4140064 or email at azian.writes@gmail.com for quotation.


Saturday, 29 October 2011

Angin November


...angin November
mula menyapa
dingin
seperti kau
terus membeku
kaku.

...angin November
terus menyapa aku
membawa aku
ke daerah itu
mencari kau yang dulu
namun
aku tidak lagi merindu.

...angin November
terus berlalu
tiada lagi kau dan aku
malah
aku tidak lagi memburu
bayanganmu seperti dulu

...angin November
bawakanlah aku
cerita baru
bahagia yang kutunggu
kerana
aku tidak ingin lagi
memburu rindu

...angin November...

...naz_jtb...

Wednesday, 31 August 2011

Hampir...

‎...aku hampir-hampir menyakiti
hatiku sendiri
bila ingin saja aku menekan
butang-butang nombor ke talianmu
memohon kemaafan
yang entah keberapa kali.
...aku hampir-hampir melukai
hatiku lagi
bila aku ingin cuba berbicara
walau kupasti
masih tiada jawapannya

...Syawal
kau masih tidak mampu
melembutkan hatinya
kau masih tidak berdaya
meleraikan sengketa
lalu
rindu bertandang jua

...naz_jtb...

Wednesday, 24 August 2011

....Selamat Hari Raya.....


Maaf Zahir Batin....kepada semua kawan-kawan yang banyak memberi sokongan dan dorongan......

Monday, 25 July 2011

Update....

...Hmmmm....lama jugak x update blog ni...busy sikit...
Apapun syukur kerana dah ada publisher untuk Novel Anugerah Kasih. Thanks to True Wealth Publishing.

I would like to thank to my dearest friends : 3M - Mislia, Mariani and Mahani for their support and encouragement...and to all the "Ah Huat Mee Kari" geng : Wan Rafida, Johan Rashid, Zaini, Tiger Wan, Wan Safinaz, Tochang, Liza and others who has coloured my life with rainbow....to my niece Nurul Izzati, thanks for understanding....not forgetting my FB friends and  Puisi & Artwork Group....thank you for supporting all my work....

Last but not least, special dedication to my inspiration, "Princess" , without you there'll be no "Anugerah Kasih".

Thanks to all of you...!!!

P/S: Hope "Anugerah Kasih" will be on the shelf after Hari Raya Aidilfitri!!!

Friday, 1 July 2011

...Sudut Memori...

‎...dari jauh aku menjengah
ke sudut memori kita
kau padam hampir semuanya
kau buang hampir segalanya
yang tinggal hanya sebuah coretan
yang pernah aku bingkiskan

...apakah masih ada aku
di sudut hatimu walaupun jauh
terima kasih
kerana
tidak memadam semuanya
tidak membuang segalanya
kerana
coretan itu adalah
memori terindah antara
kau dan aku!

...naz_jtb..
.

Sunday, 19 June 2011

Novel Anugerah Kasih....."soft launch".....





Dapatkan novel Augerah Kasih yang hanya akan dijual secara on-line mulai hari Isnin 20hb Jun 2010. Novel ini dijual di dalam dua bentuk iaitu e-book serta bercetak.

Hanya RM 25.00 termasuk kos penghantaran. (Harga ini untuk masa terhad sahaja!!!)

Novel e-book akan di emelkan kepada anda semua sebaik saja bayaran disahkan di dalam tempoh 24 jam. Penghantaran novel bercetak akan dibuat di antara empat hingga enam minggu.

Cara-cara membuat bayaran
1- Buat masa sekarang, saya hanya menerima bayaran melalui akaun Maybank dan CIMB shj.
    
     Akaun Maybank:
     Nama: Nurul Izzati bt. Md. Ruslan
     No. Akaun : 1520 9563 7208

Akaun CIMB
Nama : Noorazian Noordin
No Akaun : 0213 0064627521

3- Sila e-melkan atau SMS kepada saya maklumat anda yang lengkap.

# nama

# alamat

# nombor telefon
# tarikh, waktu bayaran yang tepat dan
# no. rujukan (sekiranya ada)

4.
E-mail: azian.writes@gmail.com @ SMS 017-5927449

TERIMA KASIH di atas sokongan anda semua!!!


Saturday, 18 June 2011

Karyaku.....

‎...ini karyaku 
walau tidak agung
ianya mutlak dari minda
ikhlas dari hati
biarpun ada yang tak mengerti


...ini hasil penaku
walau ada yang sinis menepis
ia bukan untuk sesiapa
hanya ikhlas bercerita
meluahkan rasa
biarpun ada yang mencerca

...ini karyaku
...ini hasil penaku
bukan untuk memenuhi kehendak sesiapa
bukan juga untuk memenuhi kuota.

...maaf
ini karyaku, hasil penaku
hak mutlak diriku !!!

...naz_jtb...

Monday, 6 June 2011

Sadder than sad....

‎...sad, sad, sad 
grieving away with my sadness
how could I let you
take away my smile
but then
loving you is still worthwhile

...sad,sad,sad
crying over my sadness
how could it be
you always make me sad
but then
loving you is not that hard

...sad,sad,sad
I'm sadder than sad
when you're always with you
leaving me in blue

...sad,sad,sad
I'm sadder than sad.



...naz_jtb...

Sunday, 5 June 2011

...Kutemui

‎...telah kutemui
pengubat luka
pembalut rindu
rupanya sentiasa ada
dihadapanku

...lalu kubuang
segala sendu
ciptaanmu
aku biarkan memori itu
padam satu persatu

...wajahmu kian hilang
namun
jauh disudut hati
namamu tetap abadi
kerana pernah
mewarnai hidup aku ini

...naz_jtb...

Wednesday, 1 June 2011

Who do you think you are?

...who do you think you are
playing with my heart
touching my soul
showered me your love
but then 
just walked away
leaving me astray

...just who do you think you are
putting all the blame on me
pushing me aside
when all I did was loving you
with all my heart
why can't you see
it's written all over me

...who do you think you are
hating me forever
when I never love any lesser

...just who do you think you are???

...naz_jtb...

...My Green Apple

...You're once the apple of my eyes
they coloured you green
as they might have seen
the love is deep within

...you were my green apple
God has lend you for a while
but you always make me smile
and I know my love is worthwhile

...I love you all my life my green apple
I would have sworn
but now since you're gone
I'm left all alone

...I miss you my green apple
but then life has to go on!

...naz_jtb...

Sunday, 29 May 2011

....loving you

...loving you
was the best thing
that had ever happen to me
thanks for your attention
your love and affection
thanks for the pain
and for that
never shall I let my heart
to be touched again

...naz_jtb...

Friday, 27 May 2011

...Hatiku...

...hati aku sudah tiada disini lagi
di daerah luka ini
ingin saja aku berlari pergi
ingin saja aku tinggalkan kedukaan 
kenangan
malah segala impian
biar semua yang hancur
terus berkubur

...hati aku sudah tiada disini 
di daerah luka ini
jejak kita menapak di setiap lorong
tidak terdaya kutelusuri 
tidak ingin juga aku ingati
malah
kubiarkan saja rasa ini mati

...hatiku sudah tiada di sini lagi
di daerah luka ini
bila rinduku terkapai
kasihku tak terungkai
telah aku cuba sedayanya
telah aku telan segala nista
akhirnya
kau pergi jua
bersama sengketa
yang bersarang tanpa dibela

...hatiku sudah tiada di sini 
di daerah luka ini
bila aku sudah tidak mampu
merindui
mengasihi
malah menyayangi
dan aku sudah tak punya
walau secebis rasa lagi
bila kau berpaling bersama
luka mainanmu sendiri

...hatiku sudah tiada lagi disini


...naz_jtb..

Tuesday, 24 May 2011

Ask...




...I don't ask about you
since you left me in blue
I would just walk away
if ever we met one day
cause
you threw my love in the drain
and there's still so much pain

...i won't ask about you anymore


...naz_jtb...

Akhirnya....


Berakhir sudah
sebuah episod persahabatan
bila kau berpaling
tanpa kata
bila kau menghukum
tanpa bicara

Telah kucuba sedayanya
menyelamatkan sisa kasih
namun kau kian menyisih
lalu
aku juga berpaling
dengan hati yang retak
tidak akan mengetok lagi 
pintu hatimu
yang membeku
tidak akan  menjejak lagi
teratak memori itu
dan
tiba-tiba aku menjadi sebak
kau yang kutatang
akhirnya buat hati aku jadi walang....


naz_jtb

Sunday, 22 May 2011

Bertaut Semula- Bab 4


4
          Esoknya hari Sabtu, kesemua mereka bangun menunaikan solat subuh bersama. Hati Razlan tersentuh melihat Dee selepas menunaikan solat. Dia nampak kesengsaraan di mata Dee. Sinar mata Dee yang selalu membuatnya terkedu, sudah hilang. Ingin sekali dia melihat wajah Dee yang ayu seperi dulu. Wajah Dee yang selalau ceria, yang selalu membahagiakannya. Hari ini dia ingin membuat sesuatu yang dapat menggembirakan Dee.
            “Okay, hari ini dan esok semua cutikan. Apa kata kita ke Cameron Highland? Kita bawa Princess jalan-jalan.” Kata Razlan selepas mereka selesai solat.
            “Yay…..Sayang Acu…..Yay…yay…..kita pergi jalan yer Princess!!!” Jiha bersorak, suka.
            “Nad, macam mana? Ikut?” Tanya Razlan.
            “Mestilah. Takkan nak duduk di rumah pula.”
            “Ok, kalau begitu, jangan tidur balik. Kita berkemas dan bertolak pukul lapan nanti. Boleh?” Razlan memberi arahan.
            “Yes Sir!” Nadya dan Jiha menjawab.
            Dee hanya ketawa. Kemesraan mereka sedikit sebanyak menghilangkan kesedihannya.
            “Ok kan Princess! Kita balik esok. Just a short trip. Macam dulu-dulu.” Razlan senyum. Hatinya berbunga kembali. Seperti dulu, kehadiran Dee selalu membuatkan dia rasa bertenaga, bahagia. Dee selalu menceriakan hidupnya. Dia pernah kehilangan Dee dan kini dia tidak mahu beralah lagi. Razlan seperti mendapat peluang kedua untuk bersama Dee, Princessnya.
            Sepanjang perjalanan mereka dipenuhi dengan gelak tawa. Razlan mencuba sedaya upaya untuk menggembirakan hati Princessnya. Dia mahu melihat kembali wajah ceria Dee yang dirinduinya. Dia juga mahu Dee tahu perasaannya masih seperti dulu, masih menyayangi Dee sepenuh hatinya. Paling penting Razlan mahu Dee bahagia kembali, dan dia mahu membahagiakan Dee.
            Mereka tiba di puncak Tanah Rata hampir tengah hari, Razlan terus membawa rombongannya untuk makan. Jiha seperti biasa sebok melayan Dee, bertanya itu dan ini. Razlan hanya membiarkan sahaja Dee melayan Jiha, sekurang-kurangnya Dee tidak merasa kekok bersama mereka.
            Mereka terus ke apartment yan telah ditempah Razlan semasa dalam perjalanan tadi, Apartment dua bilik itu cukup selesa kerana bilik utamanya besar, muat untuk Dee, Nadya dan Jiha.
            “Okay, kita berehat sekejap. Petang nanti kita keluar pula.” Ujar Razlan sebaik sahaja mereka ke masuk ke apartment tersebut.
            “Yes Boss!” Dee menjawab.
            “Princess! I hope it’s okay with you, duduk satu bilik dengan mereka berdua. It’s better that way.” Kata Razlan apabila Nadya dan Jiha meninggalkan mereka berdua.
            “Ala memang okaypun Raz. You tahukan I tak kisah. Thank you Raz.”
            Razlan hanya senyum dan berjalan ke pintu balkoni apartment itu. Dee seperti tahu yang Razlan ingin dia bersama menikmati pemandangan disitu, terus bangun mengikutnya.
            “I’m sorry Princess!”
            “Kenapa Raz?”
            “Kalaulah I tahu yang you akan menderita seperti ini, I akan…”
            “Apa Raz?”
            “I tak akan biarkan you jatuh ke tangan orang lain.”
            “Maksud you”
            “I tak akan biar you jadi milik lelaki lain. I would have you for myself. I love you Princes!!!”
            “Then why don’t you, Raz? Why?”
            “Because…you are fit to be  my daughter! I terlalu tua untuk you Princess! I tak nak someone as beautiful as you berkahwin dengan orang tua macam I. You deserve a youger man.”
            “Raz, kenapa sebelum ini you tak pernah luahkan semua ini? Kenapa you simpan?”
            “Will it make any different?”
            “I would have said yes!”
            “Princess!!! Oh my Princess!”
            Razlan memegang tangan Dee dan terus menciumnya. Ketika itu Razlan lupa status Dee sebagai isteri orang. Ketika itu juga, Dee menyandarkan kepalanya ke bahu Razlan. Dee seperti lupa kesengsaraannya.
            Tiba-tiba Razlan berfikir, kenapa tidak? Kenapa tidak dia bertanyakan Dee sekarang. Razlan memusingkan badannya mengadap Dee dan terus merenung matanya.
            “Princess! I know this is not the best time or rather the right time to ask. Would you? Would you say yes if I ask you now?” Tanya Razlan sambil memegang dagu Dee.
            “Raz, please remember to ask me again when my problem is settle.” Jawab Dee perlahan.
            “Ahh! Yes! Your problem. Sorry Princess, I almost forgot. I kena call my friend.” Razlan baru teringat yang dia sepatutnya menelefon kawan peguamnya pagi tadi.
            “Hello, Botak! Kau free tak?” Razlan bertanya kawannya.
            “Hahaha….I need to see you Monday morning. Bolehkan?” Razlan bertanya lagi.
            “Ok then, Monday morning, ten o’clock, tempat biasa, Ipoh Mee Curry.” Kata Razlan mengakhiri perbualan dengan kawannya.
            “Botak? Siapa tu?” Tanya Dee hairan.
            “Kawan I, peguam syariah. Dia memang botak. Hahaha….Hari Isnin pagi kita jumpa dia”
            “You tak kerja ke Raz? I dah menyusahkan you.”
            “Tak adalah. Anything for you! You ingat tak?”
            “Yes! I tahu you sanggup buat apa saja untuk I. Ok kalau macam tu, I nak you buat something untuk I”
            “Your wish is my command! Princess!”
            “I nak you pergi mandi! Dah ada bau ni. Hahaha….”           
            “Oh! Busuk yer….” Razlan pantas menangkap tangan Dee sambil ingin memeluknya. Dee cuba melepaskan diri dari Razlan tetapi tersepak bingkai pintu dan hilang imbangan. Razlan terus menarik Dee dari belakang dan ketika itu, mereka berpelukan. Razlan terpana dengan sinar mata Dee. Sinar mata itulah yang dirinduinya. Sinar mata itulah juga yang selalu di dalam ingatannya. Dee hanya senyum dan perlahan-lahan cuba mengimbangi dirinya kembali. Razlan tersedar dari renungannya dan terus melepaskan Dee. Mereka berlalu tanpa sebarang kata, hanya senyuman terukir di bibir masing-masing.
            Sejam kemudian semua mereka telah bersedia untuk meneruskan aktiviti mereka. Razlan membawa mereka melawat ke ladang Strawberi. Terasa sungguh nyaman udara di situ, di tambah dengan kehijauan yang indah. Nadya dan Jiha teruja melihat tanaman strawberi serta hasil-hasil buah tersebut. Mereka meninggalkan Razlan dan Dee di belakang.
            Razlan berjalan beriringan dengan Dee apabila dia melihat Dee mengeluarkan telefon bimbitnya. Dengan spontan, Razlan menggenggam telefom bimbit yang berada di tangan Dee.
            “Princess! Please, jangan buka kesengsaraan you. Let it be. Hari dan esok kita lupakan dulu apa saja masalah yang ada. I’ve seen that sparkle in your eyes today. Sinar mata yang amat I rindui. Please!” Kata Razlan sambil merenung mata Dee.
            Dee terdiam. Memang betul kata Razlan. Biarlah dia melupakann kesengsaraan hidupnya, walaupun untuk sehari dua. Biarlah dia menikmati sedikit kebahagian bersama Razlan, seperti dulu. Dee menyimpan kembali telefon bimbitnya.

Saturday, 21 May 2011

Suatu Kehilangan

Ketika melihat ketabahan, kecekalan mu
menghadapi dugaan
aku gagahi menahan sendu, tersembunyi pilu.
Namun, di saat tubuh menjadi kaku
tak terbendung lagi air mata
meskipun aku redha, lalu ku iringi dengan doa.
Kini setiap kali mengenangkan kesabaran mu
menangani kami yang selalu alpa
terasa kehilangan punca.
Malah masih berbekas sentuhan mu
di setiap penjuru hidup ini
pada setiap dari kami yang tersedar
tidak akan ada lagi sentuhan seikhlas itu…
Sesungguhnya, amat terasa kehilanganmu
dan sehingga kini
tiada sehari pun berlalu tanpa ingatan padamu
Semoga damai di sana.
Al-Fatihah


...naz_jtb...
1hb Feb 2007

Dedicate to my late sister
Nooriza Noordin
(Deceased 8/1/07)

Friday, 20 May 2011

Part of you

...part of you is still here
deep in my heart
though it's torn apart
and picking up the pieces
is the hardest part.

...memories lingers in my mind
sunrise on the cruise
sunset at the beach
breakfast with the morning breeze
watching the swaying leaves

...walking through  the memory lane
never thought there'll be so much pain
when you left me in vain
wish you're here in my arms again

...part of you will always be here
deep in my heart!!!

...naz_jtb...

Bertaut Kembali- Bab 3

3
            Semua pekerja syarikat D’cess Consultancy telah pulang. Razlan terus membawa Dee masuk kedalam biliknya. Mereka duduk di sofa yang tersedia di dalam bilik Razlan. Dee yang sudah dapat menenangkan dirinya, baru menyedari nama syarikat Razlan. D’cess merupakan nama syarikat yang dicadangkan oleh Razlan semasa mereka bekerja bersama di Pulau Pinang dulu. Dee teringat,, Razlan selalu berangan untuk membuka syarikatnya sendiri dan nama itu adalah singkatan nama Dee dan Princess.
            “D’cess!!! Emmmm….nampaknya you dah berjaya Raz. You dah tunaikan impian you selama ini. Tapi kenapa you masih nak gunakan nama tu?” Tanya Dee.
            “Well, it’s all about you my Princess! I tak pernah lupakan you. I tak pernah bencikan you. I love you till now!” Jawab Razlan.
            Dee hanya diam. Kelu untuk dia berkata. Begitu dalamnya cinta Razlan kepadanya.
            “So just forget about my pethatic life. What about you? What happened to Princess? Apa yang lelaki itu dah buat pada you?” Razlan bertanya sambil mengusap kesan lebam di pipi Dee.
            “I’m sorry Razlan. You memang betul. Dia memang penagih dadah. Lima tahun I merana. Lima tahun I simpan segalanya sendiri. Nak diceritakan seperti menepuk dulang. I terpaksa telan segalanya.” Kata Dee memulakan cerita.
            Pelbagai keperitan yang terpaksa dihadapi olehnya. Selepas rahsia ketagihannya terbongkar, Anuar menjadi lebih berani. Dia bertindak sesuka hati, menurut nafsu serakahnya. Ibu Anuar yang pada mulanya dilihat amat menyayangi Dee, lebih menyebelahi anak lelakinya itu. Sepak terajang menjadi makanannya tanpa belas kasihan. Dee menceritakan kisahnya yang keguguran dua kali akibat keganasan Anuar. Namun Dee bersyukur, kerana tidak mempunyai anak memandangkan Anuar bukanlah seorang lelaki yang bertanggungjawab.
            Segala keimanan dan ketakwaan Anuar hanyalah pura-pura belaka. Segala lakonan semata-mata untuk memikat hati Dee.
            “I buta dengan cinta Raz. Entah apa yang dia buat sehingga I tidak nampak semua itu. Dalam sekelip mata saja I jatuh cinta dengan Anuar. I tak dapat melupakannya. Itulah yang membuatkan I nekad untuk berkahwin dengannya walaupun dihalang!” Airmata Dee, mengalir lagi. Razlan menghulur tisu sambil mengelap pipi Dee.
            “Sebenarnya, emak dan ayah you ada beritahu I, you terkena ilmu pengasih. Tapi I tak percaya sangat. Mungkin sudah jodoh you dengan lelaki tu.” Razlan seperti tidak sanggup untuk menyebut nama Anuar.
            “I sudah letih Raz. I nak lari dari neraka itu. I sudah tidak sanggup menangung biawak hidup! Tolong I Raz. Please, I need to disappear for a while sehingga I failkan permohonan untuk bercerai. I dah nekad Raz.” Dee meminta simpati dari Razlan.
            “Beginilah. Why don’t you stay with me. Don’t worry, I tinggal dengan dua orang anak buah I. You ingatkan Nadya dengan Jiha? I’ll take care of you. I’ll get you the best syariah’s lawyer. Anything for you Princess! You tahukan.”  Razlan memberi cadangan kepada Dee.
            “Maafkan I Raz, I dah menyusahkan you. Tapi I sudah tidak ada sesiapa lagi yang dapat menolong !” Kata Dee perlahan.
            “Princess! You sepatutnya cari I the first time he hit you! Sudahlah semuanya sudah tertulis. Jom, you ikut I dari belakang. Kita balik, there’s always hope!” Razlan menjawab bersahaja.
            Rumah Razlan hanya sepuluh minit sahaja dari pejabatnya. Sebaik sahaja mereka sampai, anak saudaranya, Najiha terus membuka pintu. Razlan nampak Najiha agak hairan melihat kereta Dee di belakang.
            “Ha, Jiha, mari sini, Cuba tengok siapa yang datang.” Kata Razlan semasa Jiha mendekatinya.
            “Siapa tu Acu? Macam pernah tengok.” Ujar Jiha sambil mengamati wajah Dee.
            “Jiha! Dah besar pun. Dah tak kenal….”
            “Princess!!!” Jiha menjawab sambil berlari mendapatkan Dee. Jiha amat rapat dengan Dee dulu. Dia amat menyayangi Princessnya.
            “Ingatpun!” Dee memeluk Jiha. “Amboi dah besar yer”
            “Princess! Sampai hati Princess lupa dekat Jiha! Jiha rindu tau, Jiha selalu tanya Acu. Tapi Acu cuba jawab, Princess dah tak nak kawan dengan kita” Jiha bertubi-tubi bercerita.
            Dee terdiam. Terkedu dia dengan cerita Jiha. Ternyata mereka merinduinya. Dia tidak pernah menyesdari yang dia  telah melukakan hati ramai orang, termasuk Jiha. Dee hanya memeluk Jiha sepuasnya sambil memohon maaf.
            “Ala sudahlah tu Jiha, kan Princess dah ada ni. Jom masuk.” Kata Razlan sambil membawa beg Dee.
            “Malam ni Princess kena tidur dengan Jiha!” Protes Jiha.
            Razlan ketawa. “Hah dah jatuh hukum!”
            Dee hanya senyum. Dia terasa kembali kemesraan mereka suatu masa dahulu. Jiha dengannya akan selalu menyebelahi satu sama lain setiap kali mereka keluar bersama Razlan. Mereka berdua akan berpakat untuk mengenakan Razlan. Dee terkenangkan saat-saat indah mereka lima tahun dahulu.
            “Nadya! Turun sekejap!” Terdengar suara Razlan memerintah.
            “Kejaplah. Baru lepas mandi ni” Terdengar suara Nadya dari bilik di tingkat atas.
            “Hmmmm…masuklah Princess, Make yourself at home!” Kata Razlan.
            Dee melangkah masuk ke dalam rumah Razlan, kemas dan rapi. Rumah berkembar dua tingkat itu amat sesuai dengan citarasa Razlan. Dari dulu lagi Razlan selalu menyatakan dia inginkan rumah begini. Banyak impian Razlan yang dicapainya semenjak mereka berpisah. Namun dia masih tertanya-tanya kenapa Razlan tidak berkahwin. Semasa mereka bersama, Razlan sudahpun berumur empat puluh tahun. Sekarang umurnya sudah menjangkau empat puluh lima tahun.
            “Kak Nad! Tengok ni, Princess datang!” Tiba-tiba Dee dikejutkan oleh suara Jiha.
            “Hai! Nadya! Lama tak jumpa” Dee menyapa Nadya.
            “Hai! Hehe….memang lama pun!” Ujar Nadya sambil bersalam dengan Dee.
            “Ha Nadya, buatlah apa yang patut. Dee akan tinggal dengan kita.” Kata Razlan mengarah Nadya.
            “Hmm…jom I tolong Nadya.” Sahut Dee tetapi di halang oleh Razlan dan Jiha.
            “Tak payahlah Princess! Hari ni Princess rehat dulu, Jiha tolong Kak Nad. Tapi esok kena masuk dapur tau!” Mereka ketawa.
            Malam itu mereka makan bersama. Sesuatu yang sudah lama tidak dilakukan oleh Razlan, Dee dan Jiha. Dee  merasakan keputusannya untuk mencari Razlan adalah tepat sekali. Dia tahu Razlan akan membantunya, Razlan akan menjaganya seperti dulu. Tiada apa yang perlu dirisaukan lagi, segalanya akan selamat. Dee cuba meyakinkan  dirinya sendiri, walaupun dia tahu banyak masalah yang perlu diselesaikan. Dia yakin Razlan akan dapat menyelesaikan segala masalahnya.
            Mereka berehat sambil menonton televisyen selepas makan. Dee tidak tahu berapa lama dia akan berada di rumah Razlan. Dia sudah tidak pedulikan apa-apa lagi, yang dia tahu dia hanya mahu keluar dari neraka itu. Dee perhatikan yang Razlan masih seperti dulu, cuma rambutnya lebih banyak beruban. Wajah Razlan masih kacak seperti dulu, malah tidak menampakkan umurnya.
            Jiha dengan Nadya meminta diri untuk tidur.
            “Princess! Jangan lupa tidur dengan Jiha tau!” Kata Jiha mengingatkan Dee.
            “Ye la….nanti Princess tidur dengan Jiha.”
            “Acu, jangan sembang-sembang lama-lama sangat. Tidur awal, esok kita bawa Princess jalan-jalan tau!” Perintah Jiha. Dee dan Razlan ketawa. Jiha seperti biasa memberi arahan kepada mereka berdua.
            “Hmmmm…..dah besar dia Raz. Kenapa dia tinggal dengan you?” Dee bertanya apabila Jiha telah berada di tingkat atas.
            “Dia bersekolah asrama di sini. So hujung minggu dia balik sinilah. My brother is still in Penang. Nadyapun dah hampir tamat pengajian dekat kolej di Ipoh ni.” Terang Razlan.
            “Oh! Patutlah dia orang tinggal dengan you. Hmmm….memang dari dulupun you rapat dengan mereka kan?”
            Razlan hanya mengangguk sambil matanya tepat memandang Dee seperti ada sesuatu yang terbuku di dalam hatinya.
            “Raz, kenapa you tak kahwin?” Dee menyoal Raz.
            “I tunggu you!” Razlan menjawab di antara bergurau dan serius.
            Tiba-tiba telefon bimbit Dee berbunyi, ada panggilan. Dee melihat siapa pemanggilnya, lalu terus mematikan talian.
            “Kenapa Princess, Anuar ke?” Razlan menyoal seperti dapat membaca airmuka Dee.
            “Hah! Lelaki jahanam itu, tak habis-habis nak menyeksa I.” Kata Dee hampir menangis.
            “Sabarlah Princess! Tenangkan fikiran you. Esok kita fikirkan jalan penyelesaiannya. Don’t worry, I ada kawan, dia seorang Peguam Syariah. We’ll talk to him tomorrow.”
            “Thank you Razlan. I know I can count on you!” Kata Dee sambil merenung Razlan.
            “I’ll take of you. Pergilah tidur yer. Good night Princess!” Razlan mengucap selamat malam.
            “Lama I tak dengar ucapan tu, Raz” Ujar Dee tersenyum.
            “I pun lama nak ucapkannya! Sweet dream Princess!” Razlan tersenyum. Seperti hatinya tersenyum malam ini. Sudah lama rasanya dia tidak merasai perasaan itu. Lima tahun. Lima tahun dia menanti kepulangan Princessnya dan kali ini Razlan tidak mahu kehilangan lagi.